9 Eylül 2014 Salı

Kümelerin Tanımı

      Küme, iyi tanımlı nesne topluluğudur. Burada iyi tanımlı ifadesini açalım. İyi tanımlı, herkes tarafından aynı şekilde kabul edilen ifadelerdir.
     Örneğin, K harfi ile başlayan illerimiz, okulumuzun haylaz öğrencileri, 7 ten büyük asal sayılar, bazı rasyonel sayılar ifadelerinin küme belirtip belirtmediğini inceleyelim. K harfi ile başlayan illerimiz herkes tarafından aynı şekilde anlaşılır Kırşehir, Kayseri, Konya, Karaman diye sayarak 12 tane kelime söyleriz,  bir küme belirtir. Küme, iyi tanımlı nesne topluluğudur. Diğer ifade, okulumuzun haylaz öğrencileri, haylaz kelimesinin net bir kıstası yoktur sana göre farklı bir davranış haylazlıktır bana göre ödevini yapmamak bir haylazlıktır bu sebeple okulumuzun haylaz öğrencileri küme belirtmez. 7 ten büyük asal sayılar bu soruyu  11, 13, 17 diye sayarız yani 7 ten büyük asal sayılar, küme belirtir. Son ifade, bazı rasyonel sayılar cevap verirken kimi -10, -5, 0, 5, diye kimi -1102, -36, 18 gibi sayıları söyleyebilir bu sebeple son ifade küme belirtmez.
       Bunun gibi, sevimli köpekler, güzel insanler ifadeleri küme belirtmez. Küme, tanımı net olmalı, sana göre bana göre farklı olmamalıdır.

0 yorum: