9 Ağustos 2014 Cumartesi

Ygs Pratik (Çarpımın Basamak Sayısı)

Ygs matematik sorularından taban aritmetiği çözümleme ile ilgili karıştırılan basit bir soru tarzıdır. Sorumuz bu taban aritmetiği çözümleme konusunun çözümleme bölümündedir. Sayıyı çarpma işlemi yaparak klasik yol ile çözülebilir fakat bu çözüm biraz karışık gibidir. Yalnız verilen soruyu basit bir pratikle çabucak sonuca girmekteyiz. Karıştırılan soruyu görelim.
Sorunun klasik çözümünü görelim.
Soruya klasik düşünce ile seyre çıkarsak çok vakit harcayıcı bir çözüm çıkmaktadır. Burada verilen sayıların basamak sayıları arttıkça klasik çözüm daha da tuhaf bir hal alacaktır. Hissedebilirsiniz soruda istenen cevaba ya bir fazla ya da bir eksik cevap vereceğinizi.

 Pratik metot şu şekildedir.
Pratik metodu biraz açalım. İki sayının çarpımının basamak sayısı en az bu iki sayının basamakları toplamının bir eksiği kadardır. İki sayının çarpımının basamak sayısı en fazla bu iki sayının basamakları toplamı kadardır.
Ödev çalışması yapalım. Yeni bir soru pratiği daha öğrenmiş olalım. Her soru pratiğinde olduğu gibi yukarıdaki soruları cevaplandırarak uygulama yapmaya çalışmalısınız.  Cevapları karşılaştırınız. Yanlışınız varsa yeniden başlayınız. Pratik metot şöyledir : İki sayının çarpımının basamak sayısı en az bu iki sayının basamakları toplamının bir eksiği kadardır. İki sayının çarpımının basamak sayısı en fazla bu iki sayının basamakları toplamı kadardır. Kolay gelsin.

0 yorum: