4 Ağustos 2014 Pazartesi

Ygs Pratik (Taban Aritmetiğinde Tek Çift)

Ygs matematik sorularından taban aritmetiği soruları içinde verilen sayının tabana göre tek mi çift mi olduğu sorusu vardır. Öğrencilerin pek ilgilenmediği, yapamayacağı düşündüğü ama basit olan bir soru tipidir. Şimdi soru tipini inceleyeceğiz.
Soruda verilen sayının tek mi çift mi olduğu soruluyor. Klasik çözümü ele alalım.
İşlemi bu şekilde yaparak sonuca varırız. Tabanda verilen sayıyı onluk tabana göre çevirdikten sonra çıkan sonucu irdeleyeceğiz. Böylelikle cevaba ulaşmış olacağız. Şimdi de pratik metoda bakalım.
Verilen sayının tabanı çiftse birler basamağına bakmak yeterlidir. Tabanı tek ise verilen sayının rakamlarını toplayarak sonucu göreceğiz. Bir başka soru üzerinde çözümleri kıyaslayalım. önce soruyu görelim.
Klasik çözüm: Tabanda verilen sayıyı onluk tabana göre çevirdikten sonra çıkan sonucu irdeleyeceğiz. Böylelikle cevaba ulaşmış olacağız.
Şimdi de pratik metot
Vermeye çalıştığımız pratik metodu tekrar edelim. Verilen sayının tabanı çiftse birler basamağına bakmak yeterlidir. Tabanı tek ise verilen sayının rakamlarını toplayarak sonucu göreceğiz. Ödev alıştırması ile öğrenmeye çalıştığımız tekniği pratike edelim. Başarılı olalım.

0 yorum: