5 Ağustos 2014 Salı

Ygs Pratik (Tabanlar Arası Geçiş)

            Ygs matematik sorularından taban aritmetiği ile ilgili en sıra dışı soru tiplerinden biri de tabanlar arası geçiş sorusudur. Tabanlar arası geçiş mümkün olmadığı için bu soru tipi taban aritmetiği soruları içinde farklı bir özelliğe sahiptir. Öğrencilerin pek ilgilenmek istemediği, yapamayacağı sıkıntısı çektikleri ama basit olan bir soru tipidir. Çözümü klasik metotta uzun ama pratik metotta çok kısadır.
          Soruyu görelim.
         Klasik çözümü : Tabanda verilen sayıyı onluk tabana göre çevirdikten sonra çıkan sonucu istenen tabana çevireceğiz. Böylelikle cevaba ulaşmış olacağız.
         Şimdi de pratik metoda bakalım.
Neymiş pratik metot : Bilindiği üzere tabanlar arası geçiş yapılamaz ama verilen ile istenen taban birbirinin kuvveti şeklindeyse pratik bir yol vardır. Sorumuzda taban olan 2 ile istenen taban 8 birbirinin kuvvetidir. 8 sayının 2 nin küpü olduğu için sağdan kuvvet derecesi olan 3 erli gruplandıralım ve sonuçları yanyana yazalım. Pratik metot öğrenmeyi aşağıdaki soruları çözerek tamamlamaya çalışın. Bu sayede çoğu öğrencinin çözmekte zorlandığı veya uzun sürdüğü için tamamlayamadığı bir soru modelini daha öğrenmiş olacaksınız.

0 yorum: