28 Temmuz 2014 Pazartesi

Matematik Korkusuna En Etkili Çözüm

        İnsan öğrenme engelini kendisi koyar. Önce engelsiz olmayı öğrenmeliyiz.
        Eğer matematik korkunuz ya da matematik korkusu yaşayan bir tanıdığınız var ve buna bir çare arıyorsanız bu makale size özel yazılmış demektir. Sol beyin fonksiyonlarında sorun olmayan her birey matematiğe yatkındır ve başarması mümkündür. Her insanda doğuştan var olan bu yetenek çevresel etkenlerden dolayı veya kendimizden kaynaklanan sebeplerle zamanla körelir ve ya gelişir.
          Küçük yaşlardan itibaren çocuklar sayı sayarken bile başarılı olduklarında mutlu olurlar. Bir çocuk sayı sayarken dikkatli bakın gülümser. Sayılarla ilgili yapılan tüm faaliyetler sol beynin çalıştığının göstergesidir. Peki sonra ne oluyor da matematik kabus haline geliyor. Bir öğrenci okul hayatına başladığından itibaren “dersler nasıl” sorusundan sonra “matematiğin nasıl” sorusuyla karşı karşıya kalır. Bu biraz da toplumumuzun matematiğe verdiği önemden kaynaklanır. Eğer matematik notu yüksekse çalışkan ve kafası her şeye çalışır, matematik notu düşükse tembel ve her işi hakkıyla başaramaz olarak nitelendirilir. İkinci aşamada ise öğretmenlerin tutumu gelmektedir.
            Öğrenci matematik işlemlerinde hata yaptığında öğretmen ona kızar, aslında kızmamalı, çok sabırlı olmalıdır. Bu matematik adına öğrenci açısından muazzam bir felakettir. Okul hayatına yeni başlayan çocuk matematikten önce korkusu ile tanışır ve asla unutmaz. Zamanla matematik dersine karşı olan korkusu artar ve bu korku onu matematik dersinden daha da uzaklaştırır. Matematik dersinde öğrendiklerinin aslında günlük hayatının bir parçası olduğunu farkına varamaz, başarısız olduğunu yavaş yavaş kabul eder. Bu kabul ediş matematik dersinde ömür boyu yaşayacağı başarısızlıkların ilk adımıdır. Şunu asla unutmayınız ki matematik korkusu matematiğin temellerinin atılmaya başlandığı ilk günlerde oluşmaktadır.
           En etkili çözüm ilk yıllarda öğrencimize destek olmak ve ne olursa olsun bu desteği mahrum etmemektir. Şayet geç kalındı ve korkumuz çoktan oluşmuşsa, oluşan engelleri aşmaya çalışmak ilk adım olacaktır ve doğru bir yönlendirmeyle öğrencimiz doğuştan gelen yeteneğinin farkına varacaktır. Burada genelde özel ders takviyesi gerekir.

0 yorum: