28 Temmuz 2014 Pazartesi

Yabancı Dilin Gerekliliği

              Yabancı dil, küreselleşen dünyada giderek önemini artırmaktadır. Ülkemizde yabancı dil eğitimi ilkokul ikinci sınıfa kadar geriledi. Artık ilkokul öğrencilerimiz yabancı dil eğitimi sindire sindire öğrenecektir.                 Kaliteli bir yabancı dil politikamız olmadığı için ortaokulda belirli bir seviyede başlayan yabancı dil eğitiminin yeterli olmadığı görülmüş ve program ilkokul ikinci sınıfa alınmıştır. Yabancı dilde en önemli sorun ülkemizde pratik yapma imkanının kısıtlı olmasıdır. Zira yabancı dil eğitimi ezbere dayanan ve kulak olgunluğu isteyen bir durumdur. Yaşı küçük olan ilkokul öğrencileri öncelikle çevrede gördüğü nesneleri öğrenmeli, sayı saymalı ve kısa diyalogları bilmelidir.
            Dil bir canlı iletişim görevi gören bir araçtır. Bir ülkede yaşayan insanlar birbirleriyle aynı dili konuşarak anlaşırlar. Bugün süratle gelişen ve değişen alemde diğer milletlerle de iletişim sağlamak zorundayız. Diğer ülkelerle her alanda bilgi alışverişi yapmak, ekonomik ilişkilerimizi sağlamak ve kendi düşüncelerimizi ifade edebilmek için anadilimizden başka en az bir yabancı dili konuşacak kadar bilmemiz gerekmektedir. Günümüzde ekonomik ve teknolojik gelişmeler sonucunda, İngilizce olsun Almanca olsun Fransızca olsun neredeyse tüm ülkelerde kullanılan “dünya dilleri” konumundadır. Bu nedenle ülkemizde de yabancı dil öğretimi daha çok İngilizce öğretimi üzerinde emek vermiştir. Üzerinde çok zamandır titizlikle durulan bir konudur.
           Evrenselleşmenin kuralı olarak çağı yakalamak, çağdaş olabilmek, diğer ülkelerle o dil hakkında gerekli olan dil bilgisi kurallarını bilmek, yani “dil bilgisel yeti” ye sahip olmak değildir.
         

0 yorum: